sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Co. Dublin, Dublin 2

Dublin ei ole pöllömpi  kaupunki. Siellä on mukava viettää pitkä viikonloppu. Kaupunkina Dubi on vanha, kaupunki huokuu historiaa ja talon ovat vanhoja ja kauniita. Kannattaa kuitenkin muistaa että  +*** hotellit ovat hyviä. *** ja sitä pienemmät kannattaa jättää väliin ja mennä mieluummin B&B. Silloin saa paremmin rahalle vastinetta. B&B ovat usein siistimpiä kun hotellit.

Kannattaa ehdottomasti ostaa  hop on hop off bussiin. Lippu kestää vrk:n ja se kiertää kaikki tärkeämmän nähtävyydet. Voi hypätä pois miltä pysäkiltä kun haluat ja hypätä takaisiin seuraaviin.

Tässä joitain ”tuokiokuvia” ryhmä rämän viime Dubin reissulta juurikin busan kyydistä.


Dublin (iiriksi Baile Átha Cliath, ’aidatun kahlaamon kaupunki’) on Irlannin pääkaupunki. Siellä on noin puoli miljoonaa asukasta, mutta Suur-Dublinin alueella asuu runsaat miljoona asukasta, joka on melkein yksi kolmasosa Irlannin asukasluvusta. Kaupungin halki virtaa Liffey-joki. Kaupunki sijaitsee Dublinin kreivikunnassa, Leinsterin provinssissa.

Myös nimellä Dublin on alkuperä iirin kielessä: Dubh-Linn tarkoittaa Mustaa allasta tai Mustaa lampea viitaten Liffeyn ja Poddle-joen yhtymäkohtaan. Alkujaan nimi Dubh-Linn tai Duibhlinn (muinaisskandinaavin Dyflinni) viittasikin viikinkien satamakaupunkiin, Baile Átha Cliath oli sisämaan puoleinen kelttiasutus. Aikaa myöten nämä kaksi sulautuivat yhteen

 Dublinin perustivat vuonna 840 viikingit, jotka valloittivat jopa suurimman osan Irlantia. Keskiajalla Englanti valloitti Irlannin, valloituksen yhteydessä kaikki Dublinin asukkaat tapettiin ja kaupunki uudelleen asutettiin Englannista tulleilla siirtolaisilla. Dublin ja sen ympäristö, "The Pale" olivat pitkään Irlannin ainoa englanninkielinen alue.

Brittihallinnon aikana Dublin oli imperiumin toiseksi suurin kaupunki Lontoon jälkeen.

Dublin kärsi pahoin vuoden 1916 pääsiäiskapinassa, jossa kansallismieliset irlantilaiset pyrkivät irrottautumaan Englannista. Irlannin sisällissota 1919–1922 tuhosi kaupunkia lisää, mutta sen jälkeen kaupungin historialliset rakennukset ovat kärsineet lähinnä rakennusliikkeiden ja maanomistajien ahneudesta.

Dublin on surullisen kuuluisa erityisesti keskikaupungin vaarallisesta ja ruuhkaisesta liikenteestä. Ruuhkia onkin viime aikoina yritetty hillitä joukkoliikenneratkaisuin, kuten DART-lähiliikennejunin ja uas-pikaraitiovaunuin.

Irlannin hallitus on käynnistänyt kansallisen liikennesuunnitelman, jonka arvellaan maksavan hallitukselle 34,4 miljardia euroa seuraavien 10 vuoden aikana. Suurin osa tästä tulee menemään Dublinin satamatunneliin, seitsemään Luas-projektiin, kahteen metrolinjaan, DART-laajennukseen ja St Stephen's Green -alueella palvelut integroivaan maanalaiseen asemaan.

Dublinin keskusta on arkkitehtuuriltaan yhtenäinen. Merkittäviä rakennuksia ovat muun muassa Pääpostitoimisto (General Post Office), Dublinin linna (Dublin Castle), Trinity College -yliopisto kampusalueineen. Uskonnollisista rakennuksista Pyhän Patrikin katedraali ja Christ Church Cathedral ovat tärkeimmät. Liffey-joen ylittää useita siltoja, joista Half Penny Bridge on kävelysilta. Dublin on myös kanaalien kaupunki (Grand Canal). Temple Bar on kaupunginosa täynnä pubeja ja yökerhoja. Kellsin kirja Trinity Collegen kirjastossa kerää pisimmät katsojajonot. Guinnessin panimon yhteydessä on museo ja  oluenpanonäyttely Guinness Storehouse. Myös Jamesonin viskitehtaalla järjestetään yleisövierailuja. Abbey Theatre on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1904.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti