lauantai 3. maaliskuuta 2012

Veneellä

 Jos kaipaat jotain erikoisempaa kokemusta, niin mitä jos kokeilisit veneilyä saarella? 

Me olimme veneellä joskus vuonna kuokka ja kirves.. Mutta muistot siitä eivät ole haalistuneet ja seuraava on jo suunnitteilla.   
Meiltä oli melkoinen porukka joten tarvitsimme myös ison paatin. Tuo paattimme näkyy tuossa kuvassa hyvin. 
Me valitsimme  veneillä isolle Erne järvelle. Valitsemallamme reitillä ei ole ihan kaameita määriä sulkuja. 
Ne kannattaa laskea ennen lähtöä ja ottaa ne myös huomioon ajankulussa.
Suunnitellessa kannattaa miettiä muutamia juttuja. 
Kuten milloin olet menossa. Jos olet menossa kovimpina kesäkuukausina, ei ehkä kannata mennä Shannonille. Samoin jos sinulle ei ole kunnon kokemusta veneilyssä. Veneitä vuokraavia yrityksiä on valtavasti, joten varmaankin löytyy jokaiselle mieluisia.
 
Etukäteen siis kannattaa selvittää myös reitti, sen varrella olevat katsomisen arvoiset paikat ja laskea paljonko ajetaan päivittäin. On tärkeää osata laskea ajankäyttö, että löytää laituripaikka yöksi. Sekä tehdä suunnitelma B, jos laituri onkin jo täysi, mihin sitten mennään. 
Kun pysähdytte kaupoille, varatkaa aina hieman ylimääräistä mukaan, sillä isoilla järvillä voi olla pahojakin myrskyjä ja silloin voit joutua olemaan laiturissa parikin päivää ja kaikissa (harvoissa on) ei ole kauppoja.
Laituripaikat ovat todella luksusta! Lähes kaikissa löytyy veskit ja suihkut ja useissa myös pyykinpesu ja kuivaus mahdollisuus.
Kaikki palvelut laituripaikoissa ja suluissa maksetaan erityisesti niitä varten olevilla korteilla.
Kortteja kannattaa pitää siis mukana reilusti :o) 
Kun varaatte veneen, saatte huikea paketi karttoineen ja ohjeineen. Sieltä löytyy myös listat mistä kortteja saa ostettua.   
Jatko seuraa...       

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Guinness Storehouse

 Mitähän sitä Guinnessista voisi kertoa.. No itse tuotettavan pitää ainakin maistaa kun saarelle astii lähtee. Antaa sen vaahdon hyväillä ylähuultasi. Tosin mielestäni se maistuu nestemäiselle mämmille, eli se on pieninä annoksina oikein hyvää. Mutta eihän sitä turhaan käytetä lounaana usein... Soppalounas!

Sen sijaan storehouse. Lieko Dubin käydyin nähtävyys. tää ei kyllä keksi miksi.. Onhan se näyttelyalue tynnörinmallinen, juokseehan sielä hienosti vesi seinästä... mutta jokainen kai tietää miten olutta pannaan, ainakin siis teoriassa. Jos ei niin lienee mielenkiintoinen.

Niin ja saahan pääsylipun hintaan tuopin mämmiä tai limua. Joten sielä voi nauttia ehkä kalleimmat tuopin saati limulasin. No joo.. Baari siis on ylimmässä kerroksessa, josta on panoraama dubin yli. Kaunistahan se on. Mutta syyskuussa maanataina sielä on kauhea ruuhka!! Istumaan et päässyt, mutta pystybaarissa oli tilaa.. Mutta juuri ja juuri ryhmämme mahtui samaan pöytään.
Tässä kuvassa on Guinnesin varastoja, osa niistä :o)

Kuljettajammekin pääsi tuopin ääreen, kun kulkeminen Dubissa siirtyikin hop off hop on:n. Taisi ryhmämme enemmistö kumota tuollaisen tuopin.Muut taisivatkin sitten kuvata....

Baarissa on siis panoraama ja ikkunoihin on kirjoitettu, mitä siinä näkyy. Upea idea!

Nehän oli kaikki pakko kuvata. Hankalaksi se teki muut ihmiset, jotka olivat tiellä.. ;o)

Uskokaa pois, nämä ovat panjon hienompia luonnossa ja siinä samalla todellakin voi hahmottaa missä kys. paikka on.

Näiden parissa olisi voinut viettää enemmänkin aikaa, mutta ruuhka oli aikas kamala.

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Co.Wicklow, Glendalough


Glendalough on paikka joka on jokaisessa matkaoppaassa ja paikka joka on Irlannin kävijän must paikka.

Yleensä siellä käydään katsastamassa torni ja lähi paikka ja ihmetellään sitten että mitäs täällä nyt niin kummallista on, vahoja hautoja, siis tosi vanhoja ja torni.
Tosi asia on että paikka on upeampi kuin mitä näkee. Sinne pitää mennä ajan kanssa, kävellä hissukseen, nauttien upeasta luonnosta ja ajan kulumasta.
Pitää kävellä yläjärvelle asti, asettua istumaan kivelle ja nauttia. Parasta sinne onkin mennä aamusta, jolloin aamun kosteus ja utu on vielä paikoillaan. Silloin voi melkein nähdä keijujen tanssivan järven selällä ja menninkäisten ihmettelemässä sinua!

Kun kuitenkin menet sinne kiireessä, niin lupaa että istahdat ainakin hetkeksi jonnekin. Paikka on perinteinen irkku paikka, voi siis istua miltei minne mielesi tekee.

Tässä kuvakavalkadi  joita mukana kulkijat ovat napsineet ja jokunen parin kymmenen vuoden takaa, jolloin itse siellä ensimmäisen kerran kävin.
Sunnuntaisin paikka on pullollaan irkkuja jotka tulevat viettämään ulkoilupäivää. Glendaloughsta lähtee myös useat Wicklow wayn vaellusreitit.

Tässä kaikki Glendaloughista




sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Co. Dublin, Dublin 2

Dublin ei ole pöllömpi  kaupunki. Siellä on mukava viettää pitkä viikonloppu. Kaupunkina Dubi on vanha, kaupunki huokuu historiaa ja talon ovat vanhoja ja kauniita. Kannattaa kuitenkin muistaa että  +*** hotellit ovat hyviä. *** ja sitä pienemmät kannattaa jättää väliin ja mennä mieluummin B&B. Silloin saa paremmin rahalle vastinetta. B&B ovat usein siistimpiä kun hotellit.

Kannattaa ehdottomasti ostaa  hop on hop off bussiin. Lippu kestää vrk:n ja se kiertää kaikki tärkeämmän nähtävyydet. Voi hypätä pois miltä pysäkiltä kun haluat ja hypätä takaisiin seuraaviin.

Tässä joitain ”tuokiokuvia” ryhmä rämän viime Dubin reissulta juurikin busan kyydistä.


Dublin (iiriksi Baile Átha Cliath, ’aidatun kahlaamon kaupunki’) on Irlannin pääkaupunki. Siellä on noin puoli miljoonaa asukasta, mutta Suur-Dublinin alueella asuu runsaat miljoona asukasta, joka on melkein yksi kolmasosa Irlannin asukasluvusta. Kaupungin halki virtaa Liffey-joki. Kaupunki sijaitsee Dublinin kreivikunnassa, Leinsterin provinssissa.

Myös nimellä Dublin on alkuperä iirin kielessä: Dubh-Linn tarkoittaa Mustaa allasta tai Mustaa lampea viitaten Liffeyn ja Poddle-joen yhtymäkohtaan. Alkujaan nimi Dubh-Linn tai Duibhlinn (muinaisskandinaavin Dyflinni) viittasikin viikinkien satamakaupunkiin, Baile Átha Cliath oli sisämaan puoleinen kelttiasutus. Aikaa myöten nämä kaksi sulautuivat yhteen

 Dublinin perustivat vuonna 840 viikingit, jotka valloittivat jopa suurimman osan Irlantia. Keskiajalla Englanti valloitti Irlannin, valloituksen yhteydessä kaikki Dublinin asukkaat tapettiin ja kaupunki uudelleen asutettiin Englannista tulleilla siirtolaisilla. Dublin ja sen ympäristö, "The Pale" olivat pitkään Irlannin ainoa englanninkielinen alue.

Brittihallinnon aikana Dublin oli imperiumin toiseksi suurin kaupunki Lontoon jälkeen.

Dublin kärsi pahoin vuoden 1916 pääsiäiskapinassa, jossa kansallismieliset irlantilaiset pyrkivät irrottautumaan Englannista. Irlannin sisällissota 1919–1922 tuhosi kaupunkia lisää, mutta sen jälkeen kaupungin historialliset rakennukset ovat kärsineet lähinnä rakennusliikkeiden ja maanomistajien ahneudesta.

Dublin on surullisen kuuluisa erityisesti keskikaupungin vaarallisesta ja ruuhkaisesta liikenteestä. Ruuhkia onkin viime aikoina yritetty hillitä joukkoliikenneratkaisuin, kuten DART-lähiliikennejunin ja uas-pikaraitiovaunuin.

Irlannin hallitus on käynnistänyt kansallisen liikennesuunnitelman, jonka arvellaan maksavan hallitukselle 34,4 miljardia euroa seuraavien 10 vuoden aikana. Suurin osa tästä tulee menemään Dublinin satamatunneliin, seitsemään Luas-projektiin, kahteen metrolinjaan, DART-laajennukseen ja St Stephen's Green -alueella palvelut integroivaan maanalaiseen asemaan.

Dublinin keskusta on arkkitehtuuriltaan yhtenäinen. Merkittäviä rakennuksia ovat muun muassa Pääpostitoimisto (General Post Office), Dublinin linna (Dublin Castle), Trinity College -yliopisto kampusalueineen. Uskonnollisista rakennuksista Pyhän Patrikin katedraali ja Christ Church Cathedral ovat tärkeimmät. Liffey-joen ylittää useita siltoja, joista Half Penny Bridge on kävelysilta. Dublin on myös kanaalien kaupunki (Grand Canal). Temple Bar on kaupunginosa täynnä pubeja ja yökerhoja. Kellsin kirja Trinity Collegen kirjastossa kerää pisimmät katsojajonot. Guinnessin panimon yhteydessä on museo ja  oluenpanonäyttely Guinness Storehouse. Myös Jamesonin viskitehtaalla järjestetään yleisövierailuja. Abbey Theatre on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1904.

perjantai 27. tammikuuta 2012

Tunnetko Irlanniin kansalliskoirat? Irlanninsusikoira

Irlanninsusikoira (Irish Wolfhound) on suurikokoinen vinttikoira, jota on käytetty susien ja hirvieläinten metsästyksessä. Nykyään koiraa pidetään seurakoirana. Se on luonteeltaan hyvin lempeä ja rauhallinen. Rotu tulee myös erinomaisesti toimeen lasten kanssa.Irlanninsusikoira ei ole ruumiinrakenteeltaan yhtä raskas ja massiivinen kuin tanskandoggi, ja muistuttaa paljon skotlanninhirvikoiraa. Uroksen vähimmäiskorkeus on 81 cm, narttujen vähimmäiskorkeus on 71 cm. Urosten vähimmäispaino on 54,5 kg ja narttujen 40,5 kg. Karvapeite on karkea ja värejä useita.Irlanninsusikoira on suhteellisen terve, vaikka onkin jättiläiskokoinen koira. Yleisimpiä ennenaikaisen kuoleman syitä ovat erilaiset syövät ja sydämen vajaatoiminta, jotka ovat usein perinnöllisiä. Rodulla esiintyy myös kasvuhäiriöitä, mutta niitä voidaan ehkäistä tasapainoisella ruoalla ja sopivalla liikunnalla.

lauantai 21. tammikuuta 2012

Ajattelitko vuokrata auton?


Meillä on aina tapana vuokrata auto, menemme sitten ryhmän kanssa tai vaan perheen voimin.

Vito on hyvä!
Jos suunnittelet ajavasi saarella, niin muista että ajat vasemmalla puolella ja liikenne kulkee sen mukaisesti. Istut auton oikealla puolella ja vaihdekeppi on vasemmalla.

On hyvä jos kuskeja on kaksi, toinen ajaa ja toinen lukee karttaa ja ohjaa ajamaan oikein. Ainakin parin ekana päivänä. On helpompaa kun kuski keskittyy auton oikeaan kuljettamiseen ja apukuski kertoo minne mennään ja mikä kaista otetaan yms.  Tietenkin voit aina vuokrata automaattvaihteisen auton, mutta ne ovat varmaan maailman kalliimpia juuri Irlannissa. Sillä suurin turistiryhmä on amerikkalaiset ja he ajavat vain automaattivaihteisilla autoilla.
Dubia kiertää M50, kehätie, josta lähtevät tiet muualle. M50 on ensimmäiset automaattitullit, tutustukaa niiden toimintaan etukäteen. Jos teillä on tiedossa jo kulkemanne reitti, laskekaan montako tullia käytte ja maksakaa niitä etukäteen vaikka kentällä. Vuokraamot kertovat missä lähin maksupaikka on.
Nopeusrajoitukset saattavat pelottaa, ei niin pientä tietä, ettei siinä olisi 100km/h. Se ei kuitenkaan tarkoita Irlannissa sitä, että juuri sitä nopeutta pitää ajaa, vaan sen lujempaa ei saa ajaa.
Tätä kannattaa jälttää!!

Mistä sitten varata auto. Verkkossa on valtava määrä dealereitä, jotka hakevat sinulle halvimman vaihtoehdon. Useissa tapauksissa et kuitenkaa saa tietää mikä vuokrausfirma on, ennen kun olet maksanut varauksen. Se ei välttämättä kannata. Suosittelen pysyvän tutuissa vuokrausfirmoissa. Pienet ja halvat ovat juuri sitä, autot ovat kuluneita, niissä on erikokoisia vikoja. Olemme juuri kokeilleen ensimmäisen kerran Dan Dooley car rentalia.. HUH HUH!! En suosittele! Päivän vuokra-aika edellyttää 1500€ panttia(!?!?!?) luottokortilta. Ensinäkin, monellako on niin suuri kertaosto mahdollisuus?? ja toiseksi se panttivarauksen poistoon meni kolmatta viikkoa. Sen aikana ei kortin omistaja sitten korttia voinut käyttää kun kortti oli tapissa. Usean soiton ja lopulta uhkauksen että lennäpä sinne selvittämään asiaa teidän kustannuksella, pisti asiat kuntoon... kolme kertaa siinä asia hoidettiin vaan ei hoidettu! Typerää!!!!
Tästä maksettiin siis 1500€ panttia!!
Palautinne reissun jälkeen auton parkkihalliin vuokraamon paikalle, palautimme avaimen ja kerroimme millä paikalla auto on. Hieman ihmettelimme, kun nuori tyttö ei laittanut minnekkään ylös missä auto oli. Usean päivän ehdittiin olla kotona kun Reijo sai puhelun, jossa mies hieman nolona kyseli, että minneköhän mahdoitte auton parkkeerata :o)).
Kun haette autoa olkaa tarkkoina, että autossa ei ole muita kolhuja tms, joita vuokrapapereihin  ei ole merkitty. Jos muita on hakekaan henkilökunta katsomaan ja pitäkää huoli, että ne merkitään papereihin. Muuten joudutte vielä maksumiehiksi.
Suosittelen myös että otetta "kaskon". Sillä vauhti ja kapeat tiet saavat ihmeitä aikaan. Luulempa ettei teistä kukaan ole nähnyt niin paljon sivupeilittömiä autoja kun saarella löytyy.
Eikä sielä kukaan viisti edes laittaa lappua  ikkunaan " kirjoitan tän lapun kun noi toiset katsoo ja ne luulee että laitan sulle yhteystietojani".  Sielä vaan jatketaan matkaa, ei ehkä edes huomattu, että viereisen auton sivupeili lähti matkaan.
Niin tai näin, auton vuokraus kannattaa ja kannattaa myös ajella pikkuteitä, sielä niitä upeimpia nähtävyyksiä löytyy ja niillä on helppo ajella.
Muistakaa olla myös kohteliaita! Irlannissa annetaan tilaa, päästetään lampaan, lehmät ja koirat aina ensin, päästetään toinen auto eteen ja muita "kummallisuuksia" joita suomessa  ei tunneta!

tiistai 17. tammikuuta 2012

Ja hikipedia tietä....???

Irlanti

Tämä artikkeli käsittelee Irlannin tasavaltaa. Jos tarkoitit vain Irlanti-nimistä saarta (josta Irlannin tasavalta käsittää suurimman osan), sinun täytyy suunnata Suomesta länsilounaaseen. 

Irlannin vihreä alkoholitasavalta Éire
Motto: ”Work is the curse of the drinking classes!
Valtiomuoto parlamentaarinen alkoholismi
Hallitsija Taiseo Taoisae pääministeri Bertie O'Guinness
Pääkaupunki Dublin
Viralliset kielet iiri, englanti, känninen mökellys
Pääuskonnot roomalaiskatolisuus, alkoholismi
Itsenäisyys 1922
Valuutta peruna (perunaruton aikana myös eurot hyväksytään)
Kansallislaulu Oi suuri ja mahtava Guinnesin olut, sut loi mahtava Panimooörghh
Irlanti on menninkäisten muodostama keskustavoittoinen valtio. Maassa ei ole virallista hallitusta, mutta maata johtaa epävirallisesti Guinnesss.
Irlannissa ei ole teollisuutta, vaan kaikki harrastavat maanviljelyä keskustalaiseen tapaan. Maassa ei ole myöskään asunut oikeaa ihmistä sitten vuoden 1888, jolloin maassa eli kokonainen ihmispopulaatio. Vuonna 1888 Irlannin kuitenkin valloittivat menninkäiset ja ihmiset muutettiin vaaleanpunaisiksi norsuiksi. Norsut lähetettiin maanpakoon mm. Andorraan ja Hampuriin, joissa niitä vieläkin tavataan. Oluen hinnan jyrkällä laskulla saattoi olla osuutta tapahtumiin.
Irlannissa ei ole metsiä, vaan saari on pelkästään peltoa. Tämän takia edellä mainitun ryhmän on ollut pakko ryhtyä piispoiksi. Irlannissa oli metsää aina vuoteen 1916, jolloin britit pommittivat maata ja samalla tuhosivat metsät. Sodan voittivat Irlannin menninkäiset loitsimalla englantilaisille suuret nenät, huonot ruuat ja rumat vaimot. Englantilaiset luovuttivat viisituntisen sodan kauhun vallassa.


Kulttuuri


Irlannin viralliset kielet ovat kännipäiden paskanjauhanta ja huono englanti. Kielitaidoton matkailija tulee maassa kuitenkin täydellisen ymmärretyksi englannin kielen F-sanalla, iirin kielen póg mo thón -tokaisulla ja kansainvälisillä sormimerkeillä.
Perinteisiä irlantilaisia urheilulajeja ovat mm. kelttiläinen jalkapallo (säännöiltään sekava ja tympeä peli), hurling (neitimäistä lätkää nurmikolla – tylsää) sekä etelässä katukeilaus (keilaratoja ei ilmeisesti vielä ole keksitty). Edellä mainittujen urheilulajien seuraamista tulee ehdottomasti välttää, ellei ole nauttinut turruttavaa määrää alkoholijuomia. Perinteisten lajien lisäksi irlantilaiset yrittävät pelata myös jalkapalloa, mutta viimeaikainen menestys on ollut Suomen maajoukkueen tasoa. Kuitenki urheilulaji, missä irlantilaiset ovat aina menestyneet, on ainainen oluen juonti.
Täytyy kuitenkin huomata, että irlantilaisten nk. urheiluinnostus on ainoastaan keino päästä pois kotoa vetämään pää täyteen lähimpään pubiin. Tässä suhteessa irlantilaiset muistuttavat huomattavasti suomalaisen jääkiekkojoukkueen kannattajia.
Irlantilainen kansanmusiikki on jostain syystä saavuttanut viime vuosikymmeninä kansainvälistä menestystä. Tämä ei lakkaa hämmästyttämästä niitä henkilöitä, jotka ovat joskus malttaneet tutustua genreen hieman pintaa syvemmältä. Perinteisen irlantilaisen musiikin keskeiset teemat ovat alkoholi ja sen eksessiivinen käyttö, pontikan keittäminen, naapurimaan (Iso-Britannia) mollaaminen, perunat, tympeä väkivallan ihannointi sekä loputon valitus siitä, ettei naapurin siveä Kathleen nosta hamettaan. Melodiat ovat pitkäveteisiä lurituksia tyyliin "tilululu hei ja halituli hei ja haaluvippan ja halitulihei", ja ne soitetaan usein humalassa päin mäntyä. Kuuluisa irlantilaista musiikkia soittanut yhtye oli "the Dubliners", joka koostui neljästä parrankasvatukseen fanaattisella tarmolla suhtautuneesta muusikosta. Onneksi taitavat olla jo kiven alle piilotettuja.

Triviaa


  • Irlannissa viskiä tulee vesijohdoista.
  • Irlannissa seksi on kiellettyä, sillä Irlannin väkilukua ei saa kasvattaa. Päätös vahvistettiin kansanäänestyksessä vuonna 2005, kun paavi oli ilmaissut kielteisen kantansa seksiin ja etenkin irlantilaisten määrän kasvuun.
  • Irlannissa KAIKKI ovat punapäitä.

Tunnettuja irlantilaisia


  • Denis Leary – Brankkari – Irlantilaistaustainen juoppo
  • Conan O'Brien – "Huumorimies". Edellä mainitun serkku. Todennäköisesti kaappijuoppo
  • James Joyce – Kirjailija. Kirjoitti tekstiä, jonka kaltaista ei synny kuin kolmen viikon putken tuloksena.
  • Brendan Behan – Osa-aikainen kirjailija ja vapaustaistelija. Päätoiminen juoppo.
  • Leprechaun – Pieni ilkeä tonttu. Kutisti Nils Holgerssonin. Vaihtaa viinaa kultaan.
  • The Boys In Green – Irlannin jalkapallojoukkue. Häviää usein, mutta sen kannattaminen on humalassa kivaa.
  • Shane MacGowan – Pogues-yhtyeen vokalisti. Pitääkö tätä edes mainitakaan: aina kännissä.
  • Arhur Guinness – Suojeluspyhimys
  • Pyhä Patrick – Kitki seksin Irlannista
  • Gerry Adams – Partasuti pohjoisesta. Räjäytteli aikaisemmin pubeja, kalakauppoja ja muita sotilaskohteita. Nykyään paasaa rauhasta kuin John Lennon konsaan.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Jonathan Swift


Jonathan Swift (30. marraskuuta 1667 – 19. lokakuuta 1745) oli irlantilainen anglikaanipappi ja valistusajan kirjailija sekä runoilija. Hänet muistetaan kaikista parhaiten satiirisista allegorioistaan Gulliverin matkat (1726) ja Tynnyritarina (1704). Swift tunnetaan lähinnä laajasta, noin 150 teosta käsittävästä, proosatuotannostaan, mutta hän ehti myös kirjoittaa noin 280 runoa. Swift julkaisi useat teoksensa anonyyminä tai salanimen takaa.
Hänen käyttämänsä teräväkielinen satiiri paheksutti monia aikalaisia, mutta myös myöhemminkin. Swift on leimattu katkeraksi ihmisvihaajaksi, joka ei nähnyt ihmiskunnassa mitään hyvää. Puolustajat taas ovat huomauttaneet, että kärkäs kieli oli pikemminkin Swiftin keino nähdä maailma parempana, kuin turhautuneisuutena todellisuuteen selvennä.
Swift syntyi Dublinissa vuonna 1667. Hänen juristi-isänsä, nimeltään myös Jonathan Swift, kuoli seitsemän kuukautta ennen ainoan poikansa syntymää. Perheeseen kuului äiti Abigail Swift ja pikkuveljeään pari vuotta vanhempi Jane. Leskeksi jäänyt Abigaililla ei ollut varaa elättää perhettään, joten he joutuivat muuttamaan Jonathan Swiftin (vanhempi) Godwin-veljen hoteisiin. Ennen Jonathanin ensimmäistä syntymäpäivää hänen äitinsä muutti takaisin kotitaloonsa Leicesteriin ja jätti poikansa ulkopuolisen hoitajan kontille. Hoitaja joutui muuttamaan Swiftin kanssa sairastuneen sukulaisensa luokse Whitehaveniin vuonna 1669, jossa he elivät kolme seuraavaa vuotta. Swift muisteli myöhemmin tuota aikaa lämmöllä ja mainitsi hoitajansa ansiosta oppineen jo 3-vuotiaana lukemaan ”minkä tahansa Raamatun kohdan”.
Swiftin Godwin-setä otti pojan takaisin Dubliniin ja maksoi hänen opintonsa Kilkennyn alkeiskoulussa vuosina 1673–1682 sekä Dublinin Trinity Collegessa. Helmikuussa 1686 Swift sai kandidaatin tutkintonsa suoritettua rimaa hipoen (speciali gratia). Hän suoriutui parhaiten klassisissa kielissä, latinassa ja kreikassa, mutta muissa aineissa hänen tuloksensa jäivät vaatimattomammiksi. Asiakirjoista on myös selvinnyt, ettei Swift ollut mikään mallioppilas. Hän rikkoi toistuvasti koulun sääntöjä, kuten jättämällä työt tekemättä ja viihtymällä paremmin kaupungilla kuin koulunpenkillä. Hän aloitti maisterin tutkinnon Trinity Collegessa ennen muuttoaan mainion vallankumouksen sävyttämään Englantiin vuonna 1689. Tutkinto valmistui Oxfordin yliopiston Hart Hallista vuonna 1692. Englannissa ollessaan hän käväisi tapaamassa äitiään ja päätyi lopulta Moor Parkiin valtiomies Willian Templen avustajaksi.
Moor Parkissa hänen tehtäviin kuului luotsata 8-vuotiasta Esther Johnsonia (”Stella”) hänen opinnoissaan. Swift ei ehtinyt palvella Templeä kuin puoli vuotta, kun ensimmäiset Ménièren taudin oireet alkoivat vaivata. Ménièren tauti on sisäkorvan tauti, joka aiheuttaa kovaa päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja lopulta kuuroutumisen. Tautia ei tunnettu vielä Swiftin elinaikana ja Swift kuvitteli sen johtuvan liiallisesta hedelmien syönnistä. Swift meni lääkäriin vuonna 1690, missä häntä neuvottiin muuttamaan takaisin kotiseudulleen potemaan tautia ja Swift noudatti neuvoa. Pian Swift ymmärsi, ettei tästä ollut apua ja haki seuraavana vuonna uudelleen töitä Templeltä, tällä kertaa vakituista. Temple pestasi hänet ja lupasi auttaa häntä pääsemään papiksi anglikaanikirkkoon. Swift asui Moor Parkissa ja pääsi tutustumaan Templen sisäpiiriin.
Moor Parkin aikoina Swift luki ahkerasti ja varhaisimmat hänen kirjoittamat runot ovat peräisin tältä ajalta. Varhaisin runo on Oodi kuninkaalle ja varhaisin julkaistu runo on Oodi Ateena-seuralle. Swift muutti Irlantiin saatuaan Templen lupauksen mukaisesti anglikaanikirkon diakonin paikan lokakuussa 1694 ja jo seuraavana vuonna hänet vihittiin papiksi. Swiftin unelmat latistuivat nopeasti kun hänet sijoitettiin vähäpätöiseen Kilroorin seurakuntaan, jonka kirkko oli jätetty korjaamatta ja entinen pappi oli laimin lyönyt seurakuntaa, että ihmiset olivat alkaneet kääntyä presbyteereiksi. Raastavan vuoden jälkeen Swift muutti kutsusta takaisin Templen luokse. Hän asettui Moor Parkiin toukokuussa 1696, jolloin on myös päivätty Jane Waringille lähetetty kosintakirje, ja alkoi kirjoittaa Templen muistelmia. Stellan ja Swiftin suhteesta on liikkui runsaasti huhuja. Joidenkin mukaan he olisivat menneet vuonna 1716 naimisiin. Heidän suhteensa jäi kuitenkin platoniselle tasolla, mutta Stella oli joka tapauksessa Swiftin läheisin henkilö hänen kuolemaansa saakka.
Swift pysyi Moor Parkissa elokuuhun vuonna 1699 asti. Temple oli kuollut puoli vuotta aiemmin tammikuussa. Tänä aikana Swift kirjoitti antiikin ja uuden ajan kirjallisuutta vertailevan satiirin Kirjojen taistelu, joka julkaistiin 1704, sekä Tynnyritarinaa. Kirjojen taistelussa näkyy kuinka Swift puolustaa Templen antiikki-myönteisyyttä Richard Bentleyn ja William Wottonin kritiikkiä vastaan. Tynnyritarinan kirkkoon kohdistuneen satiirimuotoisen kritiikin on sanottu loukanneen kuningatar Annaa ja kyseenalaistaneen Swiftin uskollisuuden kirkkoa kohtaan niin, että se esti Swiftin papiksi vihkimisen Englannissa.
Vuosisadan vaihteessa Swift oli Berkeleyn lordin hovikappalaisena ja Dublinin lähellä sijaitsevan Laracorin pappina. Vuonna 1702 hän sai suoritettua Dublinin Trinity Collegessa teologian tohtorin tutkinnon (engl. Doctor of Divinity). Vuosikymmenen lopulla Swift oli Lontoossa lobbaamassa ehdotusta, joka poistaisi irlantilaispapeilta papeilta perittävän veron (engl. first fruits and twentieth parts), josta jo heidän englantilaiset virkaveljet olivat saaneet vapautuksen. Irlantiin Swift palasi vuonna 1709.
Poliittisesti Swift oli ollut aina syntymästään asti lähellä whigejä, mutta vaihtoi vuoden 1710 lopulla sitten toryjen puolelle. Syynä loikkaukseen olivat ensinnäkin whigien myötämielinen suhtautuminen nonkonformistikirkkoihin, joita Swift ei voinut sietää. Lisäksi whig-puolue ei puoltanut hänen papiksi vihkimistä Englannissa. Toryen päästyä hallitukseen Swiftistä tuli puolueen äänitorvi ja alkoi kirjoittaa tory-myönteiseen The Examiner-lehteen satiirisia kirjoituksia whig-puolueesta. Hän julkaisi myös muutamia poliittisia pamfletteja, joista huomattavin entiselle puolueelleen naureskeleva The Conduct of the Allies (1711), jossa Swift komentaa Englantia solmimaan rauha Ranskan vetäytymään Espanjan perimyssodasta, johon whigit olivat englantilaiset sotkeneet. The Conduct of the Allies johti osaltaan myös Englannin asevoimien ylipäällikön John Churchillin erottamiseen. Aiemmin Swiftin anonyymit pamfletit olivat johtaneet suositun astrologi John Partridgen uran päättymiseen.
Käydessään Irlannissa kesällä vuonna 1713 hänet nimitettiin palkkiona rauhan edistämisestä St. Patrickin tuomiokirkkoon tuomiorovastiksi, jona hän toimi koko loppu elämänsä. Swift palasi jo syksyllä englantiin jatkamaan verolobbaustaansa ja tällä kertaa tuloksekkain seurauksin. Swift vetäytyi politiikasta pian kun toryen hallitus kaatui kuningatar Annan kuoleman jälkeen vuonna 1714. Hän palasi vastoin taitoisesti synnyinmaahansa ja St. Patrickin tuomiokirkkoon, mitä hän piti lähinnä maanpakona Englannista, jossa elivät hänen ystävät ja rakastettunsa Esther Vanhomrigh (Vanessa). Vanessa kuitenkin seurasi Swiftiä Dubliniin naimisiin menon toivossa. Swiftin toinenkin rakastettu, Stella, eli myös Dublinissa, mikä laittoi Swiftin hankalaan valintatilanteeseen. Stella kuoli vuonna 1728 ja Swift säilytti hänen hiustupsuaan läpi elämänsä.
Pienen alakuloisen jakson jälkeen Swift purki energiaansa riimeihin, joista muotoutui vaikuttavia runoja. Yhtenä näistä Tohtori Swiftin kuolemasta, jossa Swift pohtii kyynisesti miten hänen ystävänsä suhtautuisivat hänen kuolemaansa. Tänä aikana hän sai julkaistuksi myös Gulliverin matkat (1726), Drapier’s Letters, kuten kuparikolikkokiistaa käsitelleet Verkakauppiaan kirjeet (1723) ja Vaatimattoman ehdotuksen (1729), joista kaksi viimeisintä ovat osa Swiftin 1720-luvulla kirjoittamia Irlannin pamfletteja. Näissä pamfleteissa Swift tarttuu yhteiskunnallisiin asioihin ja Irlannin kohtuuttomaan riippuvuuteen Englannista ennakkoluulottomin ottein huumorin ja katkeran ironian avulla. Esimerkiksi Vaatimaton ehdotus -esseessään Swift ehdottaa, että Irlannin köyhien lapset tulisi myydä rikkaamman väestön osan ruoaksi. Swift ei ollut tosissaan, vaan kirjoitus on protesti Irlannissa pitkään vaivannutta nälänhätää, kylmän rationaalisesti ajattelevia päättäjiä vastaan.
Swiftin poteman Ménièren taudin oireet pahenivat vuodesta 1738 alkaen. Häntä pyörrytti ja hän alkoi unohdella asioita ja tuntea ahdistusta. Oireet hankaloittivat Swiftin kirjoittamista ja työtä tuomiokirkossa. Lopulta Swiftin serkku Martha Whiteway otti hänen asiansa hoidettavakseen. Swiftin Whitewaylle vuonna 1740 lähettämä kirje kuvaa, kuinka hän tunsi olonsa sietämättömäksi ja aavisti jäljellä olevien päivien olevan surkeat ja vähälukuiset. Vuonna 1742 St. Patrickin tuomiokirkon pappi Francis Wilson, jota on syytetty Swiftin pahoinpitelemisestä ja omaisuuden varastamisesta, arviotutti  Swiftin tilan erillisellä Mielisairauden komissiolla. He totesivat Swiftistä, että ”muisti ja mieli rapeutuneet” ja ”kyvytön hoitamaan tehtäviään”. Swift jätti työnsä tuomikirkossa samana vuonna.
Swift kuoli vuonna 1745 ja hänet haudattiin Stellan vierelle oman tuomiokirkkonsa hautaan. Jäljelle jääneen omaisuutensa Swift lahjoitti hyväntekeväisyydelle mielisairaiden parantolan rakennustöiden kulujen kattamiseksi.

Gulliverin matkat
Gulliverin matkat (tai retket) on neljään osaan jaettu allegorinen kertomus merimiehestä, joka joutuu sattuman ohjastamana kummallisiin maihin. Romaani oli alun alkaen suunnattu aikuisväestölle satiiriksi hallitsijoista ja koko ihmiskunnasta, mutta selkeytensä ja mielikuvituksellisen kerronnan ansiosta se on saanut mainetta runsaasti luettuna lastenkirjana. Tyyliltään teos edustaa valistusajalle tyypillistä matkaromaania, vaikka se onkin myös tulkittavissa satiiriksi koko pikareskiromaanikirjallisuutta vastaan.
Kirjan ensimmäinen osa, jonka satiiri on kohdistettu whig-puoluetta kohtaan, alkaa kirjan päähenkilön ja kertojan Lemurel Gulliverin taustoittamisella ja luonnehdinnalla. Hän on nimensä veroisesti hyväntahtoinen (engl. gullible) ja rehellinen laivalääkäri. Eräällä matkalla laiva joutuu kovaan myrskyyn ja haaksirikkoutuu. Koko miehistö kuolee, Gulliveria lukuun ottamatta, joka pääsee maihin Lilliputtien saarelle. Herättyään haaksirikon jälkeen Gulliver havahtuu, että pituudeltaan vajaa kuusituumaiset lilliputit, jotka ovat whig-politiikkojen ilmentäjiä. He suhtautuvat ”jättiläiseen” aluksi epäluuloisesti ja alkavat ihmetellä mitä hänen kanssa tulisi tehdä – hän syö enemmän kuin lilliputit pystyvät tarjoamaan, mutta nälkäkuoleman jälkeen hänen ruhonsa alkaa haisemaan. Gulliver onnistuu saada hallitsijan luottamus puolelleen ja vastapalveluksena Gulliver lupaa auttaa heitä maan ongelmissa. Hallitsija käskee Gulliveria tuhoamaan Blefescujen laivaston, koska he uhittelevat lilliputtien maan miehittämisellä. Lilliputtien ja Blefescujen välinen erimielisyys juontaa juurensa kysymykseen, että kummasta päästä kananmuna pitäisi halkaista. Gulliver tekee työtä käskettyä, mutta hallitsijan nälkä kasvaa syödessä ja haluaa orjuuttaa koko kansan Gulliverin avulla, mutta tähän hän ei suostu. Gulliver tukahdutti maata uhanneen tulipalon virtsallaan, mutta näreissään ollut hallitsija tulkitsi "veden tekemisen" sääntörikkomukseksi ja Gulliverin salamurhaa alettiin suunnitella. Gulliver saa kuulla tästä ja hän matkaa Blefescujen luokse, jonne hän oli aiemmin rauhan solmineelta lähestystöltä saanut kutsun. Blefescut toivottavat Gulliverin tervetulleeksi ja antavat hänelle suuren laivan jolla hän voisi lähteä. Matkallaan Gulliver törmää merimiehiin, jotka vievät hänet takaisin kotiin.

Toisessa osassa Gulliver lähtee laivalta pienen joukon kanssa tutkimaan erään saaren vesivarantoja. Gulliver jää muista jälkeen ja hänet otetaan kiinni. Tällä kertaa Gulliver on joutunut jättiläisten maahan, jossa hän itse näyttää pieneltä lilliputilta. Siirtymällä täysin päinvastaiseen maailmaan Swift haluaa kuvata kuinka erilaisia ihmiset ovat moraalitajunsa puolesta. Mukaansa Gulliverin otti jättiläismaanviljelijä, joka vei hänet kotiinsa perheen ihmeteltäväksi. Gulliverista piti hyvää huolta perheen tytär Glumdalclitch, kunnes maanviljelijä vie Gulliverin tutustumaan maahan. Maanviljelijä lopulta myy hänet kuningattarelle, joka tutustuttaa Gulliverin kuninkaalle. Kuningas ja Gulliver keskustelevat pitkiä aikoja Gulliverin maan tavoista. Kuningas ihemettelee itsekkyyttä ja kapeakatseisuutta, joka englantilaisia vallitsee. Siinä missä lilliputit olivat riidanhakuisia ja moraalittomiakin, on jättien moraali erittäin korkealla, mutteivät hekään ole täydellisiä. Eräänä päivänä Gulliver istuskelee rannalla ja kotka nappaa hänet nokkaansa ja pudottaa hänet vahingossa mereen, josta paikalle sattumalta tulleet merimiehet noukkivat hänet ylös.
Gulliver havaitsee Laputan leijuvan saaren ensimmäistä kertaa.

Kolmannessa osassa Gulliverin matka suuntautuu Levantiin, jossa kapteeni käskee häntä mennä tutkimaan mahdollisuuksia perustaa kauppayhteys eräälle saarelle. Merirosvot pääsevät yllättämään Gulliverin ja ottavat tämän laivan haltuun. Gulliverin he laittavat ajalehtimaan avomerelle pienessä paatissa, joka vie hänet sattumalta eräälle leijuvalle saarelle, nimeltään Laputa. Gulliverin tutustuttua saaren ihmisiin ja kuninkaaseen hän panee merkille, että koko elämä saarella keskittyy taiteiden ja tieteen ympärille. Tiedettä ei sovelleta helpottamaan ihmisen arkielämää ja osa tutkii täysin turhan päiväsiä asioita, kuten eräässä akatemiassa, jolla viitataan Royal Societyyn, kuinka valmistaa ulosteesta uudelleen ruoka, jota se alun perin oli. Tähtitieteilijät olivat taas valjastaneet magnetismin koko saaren liikutteluun mielenmukaisesti kaikissa kolmessa ulottuvuudessa. Gulliver käväisee vielä Balnibarbissa, Glubbdubdribin saarella ja Luggnaggissa, josta hän päätyy Japaniin ja sitä kautta Englantiin.

Neljännessä osassa Gulliver on nyt itse Barbadokselle suuntansa ottaneen laivan kapteeni. Matkalla muutamat miehistön jäsenet tulevat sairaiksi ja Gulliver joutuu ottamaan korvaavia miehiä, jotka osoittautuvatkin merirosvoiksi. Merirosvot ottavat laivan haltuunsa ja jättävät Gulliverin yksin eräälle rannalle, jossa hän näkee kuvottavia ihmisenkaltaisia olentoja. Nämä yahooiksi kutsutut olennat hyökkäävät Gulliverin kimppuun, mutta paikalle saapunut älykäs houyhnhnm -hevonen pelastaa hänet ja vie kotiinsa. Gulliver keskustelee hevosten kanssa siitä kuinka niille on kehittynyt noin valtava älykkyys, kun taas heidän orjuuttamat yahoo-ihmiset ovat jääneet kehityksestä jälkeen. Gulliver hyvästelee hevoset ja rakentaa kanootin, jolla hän selvittää tiensä läheiselle saarelle, jossa hän tapaa portugalilaislaivan miehistön, jotka lupaavat viedä Gulliverin Portugaliin. Portugalista Gulliver pääsee lähtemään kotiin Englantiin, jossa hän ostaa kaksi hevosta ja pitää niistä erittäin hyvää huolta ollakseen mahdollisimman kaukana tapaamistaan yahooista.

Tynnyritarina
Tynnyritarina on kiihkouskoa, kirkon korruptiota ja tiedettä satirisoiva ja parodioiva Swiftin toinen myös sanottu, ettei Tynnyritarina ei ole parodia, vaan kokoelma useita parodioita. Teoksessa vuorottelevat tarinaa käsittelevät kappaleet ja kerronnasta poikkeavat kappaleet.  Swift käsittelee moninaisia aiheita käyttämällä kertojana modernia kirjailijaa, jonka mielipiteet ovat Swiftille päinvastaisia. Swift osoittaa näkemysten naurettavia puolia tekemällä kertojasta itsestään naurunalaisen. Persoonateorian mukaan näiden kappaleiden kertojana on aina eri aikalaishahmo.

Tynnyritarina alkaa kolmen pojan, Martinin, Jackin ja Peterin, syntymästä. He ovat kolmosia eivätkä oikeastaan tiedä kuka heistä on vanhin. Isä kuolee pian poikien syntymän jälkeen ja jättää perinnöksi kullekin pojalle yhden takin, joita on testamentin mukaisesti pidettävä tiptop-kunnossa. Swift viittaa kolmella pojalla kristikunnan kolmeen merkkihenkilöön tai heidän edustamaan uskonsuuntaukseen, roomalaiskatolilaisen kirkon ensimmäiseen paaviin pyhä Pietariin, kalvinismin perustaja Jean Calviniin ja luterilaisuuden perustaja Martin Lutheriin. Testamentti on allegorinen vertaus Raamattuun, joka ilmoittaa poikien isän (Jumalan tahtoa).
Varttuneemmalla iällä pojat menevät kaupunkiin, jossa he kukin näkevät ihastuttavan aatelisneidon. Sopeuduttuaan kaupunkiin kyläläiset ylistävät heitä kaikkein sivistyneimpinä, mutta naisiin he eivät vielä vetoa. He näet uskovat, että uskovat koko universumin olevan yksi suuri puku ja ihmiset ominaisuuksineen olevan pieniä mikrokosmisia pukuja (viitta on uskonto, kengät rehellisyys jne.). Poikien asusteet eivät kelvanneet neideille ja he ajautuivat dilemman eteen. Isän testamentti kielsi muuttamasta pukua millään tavoin, mutta ilman pientä parantelua neidit eivät huolisi heitä. Pian kaikilla kyläläisillä oli komeat olkakoristeet takeissaan, mikä sai veljekset näyttämään ala-arvoisilta. Kaikkein viisain veljeksistä, Peter, keksi uuden tavan tulkita isän testamenttia, joka salli heidät koristelemaan takkinsa mielenmäärin kulloisenkin muodin mukaisesti. Lopulta veljekset lukitsivat testamentin laatikkoon, jolloin heidän ei tarvinnut aina lukea sitä, mutta voisivat tarpeen vaatiessa vedota siihen. Peterin maine maan sivistyneimpänä kasvoi nopeasti ja eräs lordi palkkasi hänet. Lordin kuoltua Pater veljeksineen onnistuivat perimään koko omaisuuden ja jättivät lordin pojan oman onnensa nojaan kadulle.
Peter alkoi uudessa tilanteessa käydä ylimieliseksi. Hän vaati veljiä puhuttelemaan häntä ja osti vasta löydetyn mantereen itsellensä, minkä hän sitten myi pienissä osissa muille ihmisille. Peter keksi myös oman härkärykmentin, jonka härät olivat suoria sukulaisia kultaista taljaa vartioinneille härille. Härillä oli kyky karjua suureen ääneen ja sylkeä tulta. Härkiä Peter käytti asioiden hoitamiseen. Härät himoitsivat kuitenkin kultaa niin paljon, että kävivät sivullisten kimppuun jos heiltä kultaa vain löytyi. Peteristä tuli nopeasti rikas, mutta sekosi uusien keksintöjen pohtimisen vuoksi. Hän kutsui itseään Kaikkivaltiaaksi ja Maailmankaikkeuden monarkiksi sekä vaati vastaantulevilta nöyrää kumartumista hänen edessään. Peter ei halunnut kuulla poikkinaista sanaa hänen mielipiteistänsä, ja heitti lopulta vaimonsa ja veljesten vaimot pihalle. Martin ja Jack kyllästyivät Pateriin ja hankkivat salaa isän testamentin itselleen, kun Peter ei itse suostunut antamaan sitä heille.
Testamentin luettuaan Martin ja Jack kauhistuivat kuinka he olivat laiminlyöneet isänsä tahdon, pitää takit siinä kunnossa kun he olivat sen saaneet. Peter huomasi veljien teot hänen selkänsä takana ja heitti heidätkin kadulle. Martin ja Jack päättivät yhteistuumin korjata takkeihin liitetyt koristeet pois ja palauttaa ne entiseen muotoonsa. Martin ja Jack kiiruhtivat työssään, mutta Martin päätti hillitä tahtia virheiden välttämisen varalta. Erään koristeen kohdalla Martin huomasi, ettei pystyisi poistamaan sitä tuhoamatta takkia lisää, niinpä hän jätti sen paikoilleen. Jack taas jatkoi Peteriä kohtaan tuntemansa vihan raivolla tarmokkaalla tahdilla vaurioittaen hieman takkia. Martin käski Jackia olemaan tarkempi, mutta se sai Jackin sekoamaan.
Jack perusti jälkeen päin aiolilaisten uskonlahkon, joka palvoi tuulta. Aiolilaisten näkemyksen mukaan kaikkein jaloin teko maailmassa on röyhtäiseminen. He uskoivat jokaisen ihmisen saaneen pienen tuulen syntymisensä yhteydessä pienen määrän tuulta sisällensä, mitä kasvattamalla tulee entistä jalompi. Tuulen määrän kasvattamiseksi osa papeista seisoskelivat suut apposen avonaisena myrskyyn suunnattuna ja toiset puhalsivat tovereitaan palkeen kautta täyteen ilmaan.
Kirjojen taistelu
Vuonna 1704 julkaistu ja sittemmin (1710) osaksi Tynnyritarinaa liitetty Kirjojen taistelu on satiirinen allegoria, jonka teema perustuu vuonna 1690 alkaneeseen kulttuurihistorialliseen taisteluun modernien ja antiikin auktorien paremmuuden välillä. Kiista alkoi Swiftin työnantajan ja ystävän William Templen julkaisemasta Of Ancient and Modern Learning, joka puolustaa antiikkia ja väheksyy moderneja ajattelijoita. Ranskassa vastaava sanaharkka oli alkanut jo 30 vuotta aiemmin.
Swift otti kiistaan osaa asettumalla Templen tapaan antiikin oppineiden taakse. Kirjojen taistelun tarina alkaa kaksihuippuiselta Parnassos-vuorelta, jonne Antiikit ovat perustaneet ensimmäisenä komean asutuksen vuoren korkeimmalle huipulle. Myöhemmin saapuneet Modernit perustivat oman asutuksen matalammalle huipulle. He joutuivat tyytymään kehnoon sijaintiin, sillä Antiikkien asutus peittää heidän näkymiä, etenkin idän suuntaan. Siksi Modernit lähettivät uhkakirjeen, jossa he vaativat Antiikkeja muuttamaan alarinteelle ja he tulisivat ja kaivaisivat vuoren rinteet sopivalle korkeudelle, tai muuten he aloittaisivat sodan. Antiikit vastasivat kirjeeseen, etteivät he ymmärtäneet vaatimuksia, sillä he olivat paikalla ensimmäisinä eikä huipun korkeus ollut millään tavalla heidän vika. Kaiken lisäksi Antiikit huomauttivat vuoren huipun olevan lujaa kiveä, johon isketty lujakin lapio menisi varrestaan poikki. Niinpä Antiikit pyysivät Moderneja kohottamaan omaa asuinsijaa korkeammalle, toisten keinotekoisen pakottamisen sijaan. Erimielisyydet leimahtivat sodaksi, jossa ei mustetta säästelty. Kertoja huomauttaa, että muste on vahvin ase, jota oppinut voi koskaan käyttää.
Taistelun lopputulos jää lopulta hämäräksi, kun Swift siirtyy kertomaan St. James's Libraryn perjantaisia tapahtumia. Kirjat ovat eroteltu antiikin ja modernien auktoreiden kirjoittamiin, jotteivät ne alkaisi sanaharkkaan. Epähuomiossa kirjat kuitenkin pääsevät sekoittumaan niin, että Descartes joutuu Aristoteleen viereen, Platon Hobbesin ja niin edelleen. Siitä alkaa kehkeytyä taistelu kirjojen välille, kunnes huomio siirtyy kirjaston suurimman ikkunan kulmassa elävään hämähäkkiin (modernit) ja sen verkkoon kiinnittyneeseen mehiläiseen (antiikki) - Wikiped

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Irlannin historiaa osa 5.

Pääsiäiskapina
Irlannin sisäpoliittinen tilanne kärjistyi uhkaavaksi ensimmäisen maailmansodan aattona: ensin sosialismiin taipuvaiset työläiset mellakoivat ja lakkoilivat James Connollyn ja Jim Larkinin johdolla, ja päälle päätteeksi maahan alkoi syntyä aseistettuja yksityisarmeijoita. Itsehallintovaatimuksia tukemaan perustetun Kansallismielinen vapaaehtoisjärjestö Irish Volunteers (Óglaigh na hÉireann) sai jäseniä joka puolelta maata; ammattiliitot taas perustivat oman sosialistisen kaartin, Irish Citizen Armyn. Protestantit perustivat Edward Carsonin johdolla oman vapaaehtoisjärjestön Ulsteriin. Maa oli sisällissodan partaalla, mutta ensimmäinen maailmansota syttyi ensin ja pani Irlannin sisäpolitiikan jäihin. Suurin osa vapaaehtoisista liittyi armeijaan.
Osa katolisista vapaaehtoisista kieltäytyi kuitenkin lähtemästä Belgiaan. Yhdessä Connollyn kanssa Patrick Pearse organisoi salaliiton, jonka tarkoitus oli nostaa Irlanti kapinaan pääsiäisenä 1916. Vapaaehtoisten johtaja Eoin Mac Néill sai kuitenkin vihiä asiasta ja julisti suurilla sanomalehti-ilmoituksilla, että "pääsiäisviikon paraatit oli peruttu". Niinpä Pearse ei saanut kuin pienen osan vapaaehtoisista liikkeelle, joten kapinasta tuli pelkkä dramaattinen ele: Pearse luki Irlannin tasavallan itsenäisyysjulistuksen pääpostitoimiston portailta, minkä jälkeen brittikenraali Maxwellin joukot tukahduttivat kapinan verisissä katutaisteluissa.
Kenraali Maxwell ja hänen miehensä olivat maailmansodan juoksuhaudoissa karaistunutta väkeä, joka käytti voimaa huomattavasti enemmän kuin olisi ollut tarpeenkaan. Liffey-joelle tuotiin muun muassa tykkivene, joka alkoi tulittaa ammattiliittojen päämajaa. Siviilejä kuoli sekä tykkituleen että sotilaiden luoteihin ja pistimiin. Erityisen huonon maineen saavutti kapteeni Bowen Colthurst, joka ilmeisesti päähänpistona surmasi tai surmautti muun muassa kolme reportteria sekä tunnetun pasifistisen intellektuellin Francis Sheehy-Skeffingtonin. Kapinan jälkiselvittelyissä kaikki johtajat teloitettiin ja maltillisetkin nationalistit vangittiin. Muun muassa kapinan estämistä yrittänyt Mac Néill tuomittiin elinkautiseen. Tällaisen mielivallan tuloksena irlantilaiset, jotka olivat alun perin olleet enimmäkseen kapinaa vastaan, kääntyivätkin englantilaisia vastaan.
Itsenäisyyssodasta sisällissotaan
Pääsiäiskapinan tukahduttaminen ei merkinnyt irlantilaisen nationalismin tukahtumista. Päinvastoin, sen aikaa kun kansallismieliset - sekä ääriainekset että maltillisemmat - istuivat brittien vankileirissä, katkeruus kasvoi ja maltti mureni. Teloitukset kasvattivat uhmaa. Vuoden 1918 parlamenttivaaleissa Sinn Féin, äärinationalistien puolue, nappasi murskavoiton, mutta sen sijaan että Sinn Féinin edustajat olisivat menneet Lontooseen Westminsterin parlamenttiin, he perustivatkin oman parlamentin, Dáil Éireannin, ja julistivat Irlannin itsenäiseksi tasavallaksi. Irlantilaisten vapaaehtoisjoukkojen ja brittien välille syttyi sota.
Irlannin itsenäisyyssota oli raaka ja verinen sissisota, jossa ei siviilejä säästelty. Britit turvautuivat armeijansa ja poliisinsa lisäksi häthätää juuri päättyneen maailmansodan rintamamiehistä kokoon kyhättyihin apupoliisijoukkoihin ja puolisotilaallisiin muodostelmiin, jotka kirjavan univormukuosinsa vuoksi saivat pilkkanimen Black and Tans - "mustat ja nahanruskeat". Erityisesti viimeksi mainitut keskittyivät lähinnä siviilien terrorisoimiseen, koska heillä ei ilmeisestikään ollut tehokasta ja ammattitaitoista johtoa.

Kesällä 1921 britit ja irlantilaiset pääsivät sopimukseen aselevosta, ja joulukuussa allekirjoitettiin rauhansopimus. Sopimus teki Irlannista itsehallinnollisen vapaavaltion brittiläisenä dominiona, mutta jätti Pohjois-Irlannin kuusi kreivikuntaa vapaavaltion ulkopuolelle osaksi Yhdistynyttä kuningaskuntaa, jonka virallinen nimi tästä lähtien onkin ollut Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta. Sopimuksen allekirjoitti uuden valtion pääministeri Michael Collins, mutta sen vastustajat nousivat sisällissotaan Eamon de Valeran johdolla.
Vapaavaltio

Michael Collins

Vapaavaltion rajat, perinteinen Ulsterin valtio jäi Ison-Britannian hallinnon alle muun Irlannin saadessa itsenäisyyden
Sisällissota vapaavaltiolaisten ja tasavaltalaisten välillä kesti vuoteen 1923 ja jatkui vielä senkin jälkeen yksittäisinä murhina ja laittomuuksina. Useita merkittäviä nationalistijohtajia, muun muassa Collins, murhattiin tai kuoli taisteluissa. Tasavaltalaisten johtajia teloitettiin. Maan johtoon nousi Cumann na nGaedheal -puolue, nykyisen Fine Gaelin edeltäjä, jonka johdolla vapaavaltiosta tehtiin "katolinen Irlanti". Seksin, sosialismin ja muun englantilaisperäiseksi mielletyn rappion torjumiseksi voimaan tuli ankara sensuuri, jota kirjailijat lähtivät pakoon muihin maihin James Joyce ja Samuel Beckett etunenässään. Jopa klassisen iirinkielisen kirjallisuuden käännöksiä kiellettiin liiallisten sukupuolikuvausten vuoksi samalla kun alkutekstiä kaupiteltiin subventoituun pilkkahintaan hallituksen omissa kirjakaupoissa.
Tasavallaksi
Leinster House, Irlannin parlamenttirakennus vuodesta 1922Vapaavaltion piti periaatteessa olla Ison-Britannian dominio eli samassa asemassa kuin Kanada ja Australia. Tie vei kuitenkin väistämättä kohti täysin itsenäistä Irlannin tasavaltaa. Vapaavaltion vastustajia johtanut Eamon de Valera voitti vaalit 1932 ja pudotti vapaavaltion kannattajien Cumann na nGaedheal -puolueen satulasta. Nyt Irlantia hallitsi de Valeran puolue Fianna Fáil, ja varsin pian vapaavaltio sai de Valeran laatiman uuden perustuslain, johon yleensä viitataan iirinkielisellä nimellä Bunreacht na hÉireann. Perustuslaki piti Irlantia periaatteessa jakamattomana, kulttuurisesti se korosti Irlannin erityistä katolisuutta ja uskonnon erityisasemaa laajemmaltikin, ja maan viralliseksi nimeksi tuli Saorstát na hÉireannin, Irlannin vapaavaltion, sijasta pelkkä Éire.
Politiikka pysyi varsin konservatiivisena huolimatta siitä, että vastustajat olivat leimanneet de Valeran aika ajoin kommunistiksi ja bolševikiksi. Mussolinin Italia ja varsinkin Francon Espanja nähtiin Irlannissa hyvin myönteisessä valossa. Irlannissa nousi jonkinasteinen fasistiliike, kenraali Eoin Duffyn johtamat ns. sinipaidat, jotka olivat de Valeran tasavaltalaisten kiihkeitä vastustajia. Sosiaalista tilausta liikkeellä ei kuitenkaan ollut, ja lopulta koko järjestö intoutui lähtemään vapaaehtoisiksi Espanjan sisällissotaan Francon puolelle. Tasavaltalaisten puolella sotaan osallistui lähinnä yksittäisiä vasemmistolaisia, kuten sittemmin sotakokemuksistaan kirjallisestikin merkittävän iirinkielisen muistelmateoksen An Niña Bonita agus an Róisín Dhubh laatinut Eoghan Ó Duinnín, tai IRA-laisia, kuten Frank Ryan, joka joutui Francon vangiksi. (Sittemmin saksalaiset vapauttivat Ryanin tarkoituksenaan käyttää häntä jonkinlaisena yhdysmiehenä Irlannin tasavaltalaisiin, joista olisi haluttu värvätä taktisia liittolaisia natseille, mutta Francon vankilassa kuulonsa ja terveytensä menettänyt Ryan ei ollut suureksikaan hyödyksi: hän menehtyi vaivoihinsa sodan loppuvaiheissa Saksassa.)
Huolimatta jäsenyydestään Brittiläisessä kansainyhteisössä Éire pysyi koko toisen maailmansodan ajan puolueettomana. Kymmenettuhannet irlantilaiset kokivat kuitenkin velvollisuudekseen osallistua sotaan natseja vastaan, ja myös Irlannin valtio toimi kulissien takana käytännössä brittien liittolaisena. Saksalaiset lentäjät, joiden kone oli pudonnut Irlantiin, joutuivat internointileireille sodan ajaksi, mutta vastaavan kohtalon kokeneet brittilentäjät saateltiin vaivihkaa Pohjois-Irlannin rajan läheisyyteen. Jos Saksan diplomaatit kummastelivat asiaa, irlantilaiset ilmoittivat viattomasti, että Irlanti oli englanninkielinen maa, jossa paenneiden brittilentäjien oli helppo sulautua tavalliseen väestöön ja hankkiutua vaivatta omaan maahansa, jolla sattumoisin oli yhteinen maaraja Irlannin vapaavaltion kanssa.
Eamon de Valera
Vuonna 1949 Éamon de Valera julisti Irlannin tasavallaksi. Tasavalta erosi Brittiläisestä kansainyhteistöstä, mutta Pohjois-Irlanti pysyi osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Muun muassa tästä syystä IRA ei suostunut lopettamaan toimintaansa, koska se piti de Valeran tasavaltaa pelkkänä nimilappuna ja julisti maan edelleenkin olevan British connectionin alistama.
Kohti nykyaikaa
1960-luvun alussa de Valera jättäytyi sivuun politiikan johdosta ja hänen tilalleen pääministeriksi, irlantilaisittain taoiseachiksi eli heimopäälliköksi, nousi verrattain nuori Seán Lemass. Lemassin johdolla Irlanti siirtyi ripeästi kohti nykyaikaa, jolloin monet perinteisen nationalismin tavoitteet jäivät sivuun. Esimerkiksi iirin kielen elvyttämispyrkimyksistä käytännössä luovuttiin vaivihkaa. Samanaikaisesti Pohjois-Irlantia modernisoinut Terrence O'Neill oli saman hengen lapsia, ja miehet tapasivatkin henkilökohtaisesti, mikä oli siihen mennessä ennenkuulumatonta. Lähentyminen ei kuitenkaan johtanut nopeisiin tuloksiin, koska O'Neillin liian rohkeat uudistukset synnyttivät vastareaktion hänen omassa unionistipuolueessaan, samalla kun katolisten asemassa tapahtunut pieni paraneminen saikin tämän väestönosan vaatimaan lisää oikeuksia. Tämä johti Pohjois-Irlannin yhteiskuntarauhan romahtamiseen. Kuitenkin pää oli auki ja Iso-Britannia käytännössä myöntänyt Dublinin hallitukselle jonkinlaisen osavastuun Pohjois-Irlannin asioista. Vaikka esimerkiksi Margaret Thatcher kieltäytyi ankarasti harkitsemastakaan minkäänlaista yhteishallintoa, Lemassin jälkeinen aika on merkinnyt Irlannin yhä aktiivisempaa osallistumista Pohjois-Irlannin rauhan luomiseen ja vastuunottoa sen ylläpitämisestä.
Vaikka suhteet Isoon-Britanniaan ovatkin parantuneet, Irlannin kehitykseen on enemmän vaikuttanut maan liittyminen Euroopan unioniin vuonna 1973. Jäsenyyden myötä irlantilaiset ovat tulleet entistä selvemmin tietoisiksi siitä, että on olemassa muutakin maailmaa kuin englanninkielinen maailma, ja nuoret irlantilaiset osaavat yhä useammin sekä omaa iiriään että saksaa ja ranskaa. Euroopan unionin tasaveroinen jäsenyys on tehnyt irlantilaisista kansallistietoisempia uudella tavalla: kansallismielisyyttä ei nähdä enää pelkkänä englantilaisvastaisuutena, vaan oman maan kulttuuria arvostetaan yhä enemmän. Tämä näkyy myös iirin kielen aseman vahvistumisena. Vuosituhannen vaihduttua tarmokas iirinkielisyysasioiden ministeri Éamon Ó Cuív onkin tarttunut innokkaasti toimeen parantaakseen maan kansalliskielen asemaa juhlapuheiden lisäksi myös käytännössä: vuonna 2003 maa sai uuden kielilain, ja vuonna 2004 iirille, jolla siihen asti oli ollut EU:ssa epämääräisen puolivirallinen asema, haettiin näyttävän mielenosoituskampanjan jälkeen tasavertaisia oikeuksia yhtenä unionimaiden virallisista kielistä.

torstai 5. tammikuuta 2012

Tunnetko Irlanniin kansalliskoirat? Kerrynterrieri

Kerrynterrierillä on monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen lemmikin. Näistä ei suinkaan vähäpätöisin ole sen siniharmaa, silkinpehmeä karvapeite, joka kylläkin vaatii säännöllistä hoitoa mutta josta ei lähde karvaa eikä siinä ole tyypillistä koiran hajua.

"Kerry" on tyylikäs, keskikokoinen, vankkarakenteinen terrieri, joka on ihmisystävällinen, älykäs ja helposti opetettava. Se onkin mitä mainioin seurakoira, aktiivinen harrastuskoira sekä upea näyttelykoira.

Luonteenpiirteet
Luonteeltaan kerrynterrieri on ihmisystävällinen, iloinen ja toimelias koira, joka sopeutuu sekä kaupunki- että maalaiselämään ja viihtyy niin lapsiperheessä kuin yksinäisen kaverinakin. Se on uskollinen ja valpas seuralainen, joka säilyy iloisena ja leikkisänä pitkään.

Kerry on älykäs, se oppii helposti ja sillä on suuri halu miellyttää isäntäänsä - se on kuitenkin terrieri ja se osaa olla välillä jääräpäinenkin. Suurin osa rodunharrastajista yhtyy kuitenkin mielipiteeseen, jonka mukaan rotu on "lähes täydellinen". Se on siis mitä luotettettavin ja rakastettavin lemmikki - sen vuoksi monen kerrynomistajan seuraavakin koira tulee olemaan kerrynterrieri!

Ulkonäkö
Kerrynterrieri on tyylikäs, keskikokoinen (säkäkorkeus n. 45 - 50 cm), vankkarakenteinen korkeajalkainen terrieri. Kerrynterrierin siniharmaa karvapeite erottaa sen täysin muista terriereistä. Pennut syntyvät mustina ja joillakin värinvaihtuminen alkaa jo pikkupentuna kun taas toisilla se antaa odottaa aina 3-vuotiaaksi asti. Kerrynterrierin karva on pehmeää, silkkistä ja laineikasta. Siitä ei lähde lainkaan karvaa eikä siinä ole tyypillistä koiran hajua.

Karva ei ole suuritöinen, mutta vaatii säännöllisen harjauksen pysyäkseen takuttomana. Ja pysyäkseen siistinä kerry tarvitsee pesun 4 - 6 viikon välein ja trimmauksen leikkaamalla vähintään kuusi kertaa vuodessa. Kotitrimmaus on helppo oppia itsekin, näyttelytrimmaus ennen näyttelyä vaatii enemmän taitoa ja harjoittelua.

Ikä ja Terveys
Kerrynterrierit ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja terveitä koiria. Ne säilyttävät iloisuutensa ja aktiivisuutensa; jopa veteraani-ikäistä kerryä voi erehtyä pitämään nuorena koirana!

Rotujärjestön jalostusohjesääntö suosittaa kasvattajia lonkkakuvauttamaan sekä silmäpeilauttamaan siitokseen käytettävät koirat. Samoin jalostusohjesääntö antaa ohjeet PNA- linjaisten koirien jalostuskäytöstä.

Kerrynterrieri ja Allergia
K&V-Kerho on usein törmännyt valitettavan tiukassa olevaan harhaluuloon, jonka mukaan kerrynterrieri olisi ns. "allergiaystävällinen rotu". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan myös kerrynterrierit voivat aiheuttaa allergiaa!
Vaikka kerrynterrierillä ei ole varsinaista karvanlahtöä, niin se ei silti tarkoita sitä, että kerrynterrieri ei allergisoisi. Koiran epiteeli (hilse) ja eritteet (mm. virtsa ja sylki) aiheuttavat koira-allergiaa. Koira-allergia voi myös muuttua pahentuessaan astmaksi. Näin ollen kannattaa harkita tarkoin koiran ottoa, jos perheessä on viitteitä koira-allergiasta. Koirasta luopuminen ei ole ikinä helppoa! Teksti lainattu yhdistyksen sivuilta!